do you have a dream

 

Wat bepaalt of jij je gelukkig voelt? Hoe je in het leven staat en wat je daarin meemaakt heeft daar een grote invloed op. Er is echter nog een belangrijke factor: jouw dromen. Geloof het of niet: te veel dromen hebben maakt eerder ongelukkig dan gelukkig.

 

 

 

Geen invulling geven aan je dromen frustreert.

Je kent het vast, dromen over iets wat je ooit nog eens zou willen…. Soms zit een droom in iets kleins, en soms juist in iets heel groots. Eindelijk tijd, rust en ruimte voor die reis die je wilt maken, die training die je al lang wilde volgen of eindelijk gaan werken vanuit je eigen passie, voor jezelf beginnen. Je droomt van een werkelijkheid zoals jij die graag nog eens zou willen ervaren.

En toch geef je er geen invulling aan. De waan van de dag heeft immers vaak de overhand en er is altijd wel iets te bedenken waar je voorrang aan geeft, altijd iets dat belangrijker of urgenter is dan het realiseren van je dromen, je behoeftes en je verlangens. Er zijn nog zoveel dingen die je nog moet…

Doordat je jouw dromen en verlangens geen voorrang geeft, blijf je doorgaan en berust je in de huidige situatie. Als je daar te lang mee doorgaat, kun je ontmoedigd raken en stop je met geloven dat het mogelijk is om je dromen waar te maken. Waardoor je uiteindelijk helemaal geen actie meer onderneemt, want het gaat toch niet gebeuren. Dat is het moment dat dromen je ongelukkig maken.

 

Wegrationaliseren is een valkuil.

Dromen waarmaken vraagt een inspanning buiten je comfort zone. Want je wilt naar een situatie die aantrekkelijk is, maar die je nu nog niet gecreëerd hebt. Dat betekent dat je iets moet doen wat je nog nooit hebt gedaan. En iets doen wat je nog nooit hebt gedaan kan alleen als je uit je veilige en bekende situatie stapt.

Iedereen heeft een comfortzone. Dat is het gebied waarin zaken bekend, voorspelbaar en (meestal) prettig zijn. Je weet, als je A doet dan krijg je resultaat B. Zaken zijn haalbaar en bevinden zich binnen het gebied dat wij ‘realiteit’ noemen. Wij leven graag in deze comfortzone. Het geeft ons een gevoel van ‘controle’.

De belangrijkste reden waarom mensen in hun comfortzone blijven zitten is dat zij zich tegen laten houden door realistisch te zijn. Dit uit zich vaak door het 'wegrationaliseren'. "Ach, zo belangrijk is het nu ook weer niet", en "Ik ben eigenlijk best wel tevreden met hoe het nu gaat" en “wat ik wil is toch niet haalbaar of niet mogelijk” en de ultieme is: “je moet wel realistisch blijven!”. Logische en steekhoudende argumenten om iets niet te doen.

Als rationalisatie toeslaat, voel je geen spanning en zie je de zin van het vervullen van je dromen niet meer. De valkuil is om in je comfort zone te blijven en niet in beweging te komen. Na een tijdje kom je dan vanzelf tot de conclusie dat je er inderdaad niets aan kon doen. "Zie je wel dat andere dingen belangrijker zijn ", rechtvaardig je dan voor jezelf. En hiermee heb je je eigen gelijk gecreëerd!

 

Kom in actie!

Wie zijn dromen wil gaan leven, heeft de moed om uit zijn comfort zone te stappen. Met deze zeven stappen ga je op weg.

Maak concreet wat je dromen zijn. Onderzoek en ontdek! Breng jouw denken, willen, voelen en waar jouw hart ligt met elkaar in overeenstemming. Te vaak laten we ons leiden door ons denken. Dit manifesteert zich vaak in de vorm van allerlei redenen om het niet te doen. Wanneer je concreet hebt wat je wilt, je er enthousiast voor bent, het aansluit op wat je werkelijk wilt en je daarmee de stem van jouw hart volgt is de kans dat jouw droom uitkomt een stuk groter! De volgende vragen brengen je misschien op ideeën!

  • Als je zeker wist dat je niet zou falen wat zou je dan doen?
  • Wanneer ben jij het gelukkigst?
  • Wat doen de mensen die je het meest bewondert?
  • Waar raak je door geïnspireerd?
  • Wat zou je zo maar voor de lol willen doen?
  • Waarvoor is het te laat om nu nog aan te beginnen?
  • Wat zou wel eens niet onmogelijk kunnen zijn?

Onderzoek hoe je jouw dromen kunt vertalen naar je werk: waar kun je jouw behoeften en verlangens in je werk inpassen? Welke werkzaamheden kun je anders invullen en hoe? Zijn er onderdelen van jouw werk waar je niet blij van wordt en die je zou kunnen afstoten? Of sta eens stil bij wat je echt wilt gaan doen qua werk. Een lang gekoesterde wens toch eindelijk in vervulling laten gaan.

Bepaal de waarde van jouw droom voor jouw omgeving. Bedenk wat jouw droom voor anderen kan opleveren. Wat wil jij de wereld meegeven? Welke betekenis wil jij hebben voor de mensen om jou heen? Wat zou er anders voor hen zijn als jij je droom gaat leven?

Bespreek met de mensen uit jouw omgeving wat jouw droom is. Ga erover in gesprek met je partner, vrienden, collega's. Hou in gedachten wat je passie is, waar je blij van wordt, wat je altijd al had willen doen en hoe jouw wereld eruit zou zien als jij deze zou mogen invullen. Wanneer iemand over zijn of haar droom vertelt zijn de reacties vaak positief! Misschien hebben zij ook wel een droom en krijg je hulp uit onverwachte hoek!

Laat je niet leiden door wat anderen er van vinden. Blijf trouw aan jezelf en waar jij in gelooft! Jouw omgeving (meestal naaste familieleden) kunnen belemmeringen en ja-maars aandragen. Zij testen jouw drive om door te zetten en stil te staan bij de vraag ‘hoe graag wil ik het?’.

Begin met jouw “kleine dromen”! Je hoeft voor het leven van jouw droom niet gelijk je hele leven om te gooien. Je kunt beginnen met die schijnbare kleine dingen waar je naar verlangt en die je maar voor je uitschuift ‘voor later’. Stop met uitstellen en ga doen waar je blij van wordt!

Geniet! Passie en dromen verwezenlijken - groot en klein - maakt je vrolijk, geeft voldoening en zin! Alleen al het er mee bezig zijn geeft een goed gevoel!

 

Kortom: stop met dagdromen en kom in actie. Geluk zit in het doen waar je blij van wordt. Iedereen kan het! 

Zoek je meer tips en inspiratie? Klik dan hier