Bevlogenheid
Wie bevlogen is, heeft passie voor zijn werk, zit regelmatig in een flow en werkt met plezier. Je voelt je vitaal en toegewijd. Je bent enthousiast en je gaat helemaal in je werk op. Je vergeet de tijd. Bevlogen mensen voelen zich beter en gelukkiger en zijn vaak enorm productief. Maar doe eens een check bij jezelf: hoe bevlogen ben jij nu echt?

 

En dan gaat het niet om jouw algemene gevoel waarmee je in het leven staat, maar hoe bevlogen je (nog) bent in je dagelijkse werk. En met werk bedoelen we niet alleen werk in loondienst maar ook werk wat je doet als zzp-er of als eigen ondernemer. Ga je 's morgens met plezier naar je werk? Kom je 's avonds moe maar voldaan thuis? Heb je het gevoel met de juiste dingen bezig te zijn geweest op je werk? Ben je gelukkig in wat je doet?

Het valt ons op hoe vaak we mensen tegen komen waar de bezieling verdwenen is onder een flinke laag stof van de waan van alledag. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat maar 1 op de 5 mensen echt bevlogen is voor het werk wat ze doen. Ze hebben wel passies en idealen maar zien niet hoe ze die kunnen realiseren in de eigen werkomgeving. Ze voelen zich eerder geleefd door hun omgeving en voelen zich machteloos om daar verandering in aan te brengen. Veel mensen berusten dan maar in de eigen situatie en proberen er het beste van te maken. Ze zijn hoogstens betrokken bij het werk, maar bevlogen...?

Om bevlogen te kunnen zijn in je werk is een juiste match tussen jezelf, wat jij belangrijk vindt en jouw werk cruciaal. Daarom is het van belang om af en toe eens stil te staan en jezelf de vraag te stellen of je jouw werk nog wel met passie en plezier doet. Bevlogen mensen blijven sleutelen aan hun werksituatie.

Door de waan van de dag, de drukte van de dagelijkse werkzaamheden, de druk om te moeten presteren staan veel mensen weinig stil bij de vraag of ze nog wel bevlogen zijn. Dit artikel is een uitnodiging aan jou om dat nu wel te doen!

Hier volgt een eenvoudige en doeltreffende methode waarmee je een sleutel in handen hebt om te beoordelen hoe het staat met jouw bevlogenheid en de mogelijkheid om er gericht iets aan te gaan doen:

 

Er zijn twee factoren, “Satisfiers” en “Motivators”, die bijdragen aan jouw passie en plezier in je werk.

(De begrippen satisfiers en motivators zijn lastig te vertalen. In het gebruik gaan ze voor zichzelf spreken.)

Satisfiers motiveren niet, maar indien ze afwezig zijn demotiveren ze wel degelijk. Het zijn factoren die niet met de inhoud van het werk te maken hebben. Satisfiers zijn:

 1. Eerlijke of passende beloning
 2. Werk- of inkomenszekerheid (weinig kans op ontslag, voldoende opdrachten)
 3. Voordelen die samen hangen met het werk, zoals een auto van de zaak of fiscale voordelen
 4. Veiligheid
 5. Gezondheid (een gezonde werkomgeving)
 6. Rechtvaardige behandeling tov collega’s


Motivatoren hebben wel met het werk te maken en hebben een motiverende werking. Er zijn 3 motivatoren die optimaal aanwezig moeten zijn; niet te veel en niet te weinig. Dit zijn:

 1. Ruimte: ruimte om zelf keuzes te maken en je werk aan te sturen, zonder jezelf te verliezen in chaos en alle kanten uit te schieten.
 2. Afwisseling: genoeg om interesse te houden en uitdaging te voelen, niet te veel waardoor je een gevoel krijgt 1000 ballen tegelijkertijd in de lucht te moeten houden.
 3. Terugkoppeling: feedback over hoe je het doet en de behaalde resultaten.

Er zijn ook 4 motivatoren waarvan we niet genoeg kunnen krijgen. Deze mogen maximaal aanwezig zijn. Dit zijn:

 1. Wederzijdse steun en respect: het gevoel hebben gewaardeerd te worden en met respect behandeld te worden.
 2. Heelheid/zinvolheid: zinnig werk ervaren, inzicht hebben in waarom je iets doet en wat daar de toegevoegde waarde van is. Het gevoel hebben dat jouw werk betekenis heeft en bijdraagt aan het succes van jouw klanten, team of organisatie. Geloof hebben in dat wat je doet.
 3. Ruimte om te groeien: geen saai en routinematig werk, steeds iets nieuws kunnen leren, jezelf verder kunnen ontwikkelen, toekomstperspectief hebben.
 4. En de belangrijkste: de mate waarin jouw waarden of innerlijke drijfveren vervuld worden in het werk wat je doet.

Ervaar jij deze satisfiers en motivators in voldoende mate op je werk? Hoe scoren zij als je naar jouw werksituatie kijkt? Waar liggen eventuele knelpunten en wat zou je daaraan kunnen doen?


Hier volgen 6 tips om jouw bevlogenheid te vergroten:

 1. Praat over wat je dwars zit. Praat met je leidinggevende, met een collega die je vertrouwt, met een goede vriend(in). Door het uit te spreken komt jouw verhaal in beweging en wordt je jezelf meer bewust van wat er echt aan de hand is. Praten helpt vaak ook om op een andere manier te kijken naar waar je tegen aan loopt. Door deze perspectiefverandering kun je mogelijkheden gaan zien die je daarvoor niet zag.

 2. Kom voor jezelf op. Praten over wat je dwars zit raakt aan opkomen voor jezelf. Opkomen voor jezelf, assertief zijn, gaat een stapje verder. Je zegt niet alleen wat je prettig en vervelend vindt maar ook wat je wilt en wat je niet wilt. Je probeert de situatie te beïnvloeden op een voor jou gunstige manier. Grenzen stellen en ‘nee’ zeggen is een belangrijk deel van voor jezelf opkomen. Vraag tijdig om wat je nodig hebt of graag wilt en wacht niet tot de situatie je ertoe dwingt. Op die manier kun je veel problemen voor zijn.

 3. Vergroot je weerbaarheid. Hoe ga je om met tegenslagen? Laat je je uit het veld slaan en geef je het op of accepteer je de tegenslag, onderzoek je wat je er van kunt leren en blijf je je richten op wat je echt wilt? Weerbare mensen zijn vaker bevlogen en kenmerken zich door zelfvertrouwen en optimisme.

 4. Ontdek welke waarden voor jou belangrijk zijn in het werk. Deze waarden zorgen er voor dat je in beweging komt en geven je ook de kracht om voor jezelf op te komen. Ze komen van binnenuit en je staat een stuk sterker in gesprekken wanneer je vanuit het contact met jouw waarden aangeeft wat je wilt. Het meest bevlogen raak je wanneer je doelen stelt in je werk die betrekking hebben op jouw waarden.

 5. Waardeer de omstandigheden waarin je zit en de mensen met wie je werkt. Hoe lastig het soms ook is. Focus op wat je wilt en niet op wat je niet wilt. Weerstand bieden tegen iets is de meeste zekere manier om iets te laten voortduren. Je creëert namelijk steeds wat je niet wilt. Waardeer wat er is, voel wat je werkelijk wilt in de situatie waarin je zit en handel daarnaar. Dat is de uitweg om jouw leven te veranderen in de richting die je wilt!

 6. Zorg voor vooruitgang. Dat geeft je de positieve energie om door te gaan. Niets is zo motiverend als de vooruitgang die je boekt in de richting van wat jij wilt!

Kortom: Je raakt en blijft bevlogen wanneer jouw satisfiers en motivators vervuld zijn. Vertaal de 6 tips in kleine en concrete acties daar waar dat niet zo is. En zorg voor vooruitgang!

Wil je jouw bevlogenheid weer terug en vol energie aan de slag waarvoor je het meeste warm loopt? Dan is het Veeg het stof van je dromen programma misschien iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.