joy 3

 

 

Ben je zo druk bezig met de waan van de dag dat je niet meer in staat bent om te ontspannen? Blijf je maar doorgaan en gun je jezelf geen rust?

 

 

 

 

Op je werk krijg je regelmatig vragen om iets te doen waar je niet echt verantwoordelijk voor bent. Je durft geen nee te zeggen en je gaat het toch maar doen. Je baalt ervan want het betekent dat je werk mee naar huis moet nemen en s’avonds ook nog aan het werk bent. Hoeveel tijd per week ben je bezig met je werk (niet alleen in klokuren maar ook in gedachten)? Is dat wat je wilt?

De dagelijkse sleur neemt je helemaal in beslag. De zolder die al lang geleden opgeruimd had moeten worden, de stress van het halen en brengen van de kinderen, de fiets die gerepareerd moet worden, de tuin die nu hoognodig gedaan moet worden, de lekkende kraan in de badkamer, de verplichte familiebezoeken, de zorgen om de financiën. Een lange lijst van allerlei dingen die je bezig houden en die gedaan moeten worden. Met de nadruk op het woord moeten.

Het resultaat is dat de rust en balans zoek is in je leven. Je bent alleen maar aan het rennen om alles voor elkaar te krijgen. Je neemt geen tijd meer voor jezelf. Je voelt je opgejaagd door alles wat er nog gedaan moet worden.

Hier wordt je niet blij van! Je bent gespannen in plaats van ontspannen. Je reageert geprikkeld op je partner en de kinderen. De sfeer thuis heeft eronder te lijden. Zo wil je niet zijn maar het gebeurt toch.

De kern van het probleem is dat je je laat leiden door wat er op je afkomt. Je reageert op jouw omgeving in plaats van dat je vanuit het contact met jezelf de dingen doet. Je staat niet meer stil bij de vraag: "wat heb ik nu nodig” of “wat zou ik nu het liefst willen doen”. Je luistert niet meer naar jezelf en de signalen die jouw lichaam geeft. Je bent oververmoeid en je zit vast in de "macht der gewoonte" en geloof me daar gaat een sterk zuigende werking vanuit. Je zit erin voordat je er erg in hebt.

Als je eerlijk bent naar jezelf:

Wanneer ben je met je partner voor de laatste keer uit geweest, naar het theater, de bioscoop, een restaurant of gewoon zomaar een wandeling? Wanneer was het dat je je beste vriend(in) voor het laatst hebt gezien? Hoe lang is het geleden dat je voor jezelf iets leuks heb gedaan? Weten de mensen om jou heen hoe het echt met je gaat?

 

Het zit hem vaak in kleine dingen. Hier volgen 5 tips voor meer ontspanning en plezier:

  1. Luister naar jezelf en wat jij nu graag zou willen. Stop met te leven op basis van wat anderen van jou verwachten (of wat jij denkt dat anderen van jou verwachten!). Ieder mens wil graag goedkeuring ontvangen. Goedkeuring geeft je een gevoel van geliefd zijn, het gevoel dat je erbij hoort en dat je ertoe doet. Hoe onzekerder je jezelf voelt, des te meer goedkeuring je van anderen nodig hebt om je goed te voelen. Maar deze hunkering naar goedkeuring kan ervoor zorgen dat je je anders voor gaat doen dan wie je werkelijk bent, zodat mensen je maar leuk gaan vinden. Blijf bij jezelf, geef jezelf goedkeuring. Je bent goed zoals je bent, en dat hoeft niet door anderen constant bevestigd te worden. Luister naar jezelf en wat jij graag zou willen.
  2. Stop met (te) hard door blijven werken. Als jij er morgen plotseling niet meer bent, dan zal de wereld gewoon door draaien. Als jij er niet meer bent dan is er niets aan de hand, iedereen zou zijn weg weer vinden en je werk wordt gewoon door iemand anders opgepakt. Dus houd jezelf niet voor de gek. Durf je werk los te laten, durf de touwtjes te laten vieren. Je leven draait niet alleen om werken. En zelfs als het dat wel doet naar jouw idee, kun je alleen effectief werken als je ook af en toe niet met je werk bezig bent. Je moet kunnen ontstressen, afstand kunnen nemen, dingen even in perspectief kunnen plaatsen. Dus durf je werk los te laten. Gun jezelf die rust, die vrijheid en levenskwaliteit. Je werk wordt namelijk veel leuker als je er niet constant mee bezig bent. Dus ja, even geen zakelijke mail checken, dan voel je je een stuk rustiger! Plan voor jezelf een vrije avond per week in en ga doen waar je blij van wordt (sauna, sporten, met vrienden uitgaan, ...). En begin deze week!
  3. Uit jouw gevoelens naar de mensen om jou heen. Het is een angst die we bijna allemaal koesteren. Wat als mensen echt ontdekken wie ik ben? Het gevoel dat je niet echt jezelf mag zijn. Dat mensen er niet achter mogen komen wie jij echt bent. Omdat ze dan teleurgesteld zullen zijn. Het is een angst die we allemaal tegenkomen. Soms is het duidelijk aanwezig, soms sluimert het op de achtergrond. We hebben het gevoel dat we niet mogen zijn wie we zijn. En dus doen we ons anders voor. Beter, in onze ogen. Of in ieder geval in de ogen van de omgeving. We verbergen onze angsten, verstoppen onze schaamte, we gedragen ons wenselijk. Zeg waar je tegen aan loopt en wat je wilt. Stop met je gevoelens te onderdrukken om de vrede te bewaren. Ieder mens heeft zijn twijfels, onzekerheden, slechte eigenschappen, zijn mindere periodes. Jij bent niet perfect. En dat is prima. Jij hebt twijfels, ik heb twijfels. Dat is zoals het is. En we hoeven niet bang te zijn om ontdekt te worden. Want dat wat we proberen te verbergen, is juist datgene waar iedereen naar op zoek is. ‘Ontdekt worden’ en gezien te worden in wie je echt bent is waarschijnlijk een van de mooiste dingen die je kan overkomen.
  4. Neem contact op met een (oude) vriend(in). Iemand waar je al te lang niets van je hebt laten horen. Is er iemand waarbij je al lang het gevoel hebt om er eens contact mee op te nemen? Maar durf je dat niet en of kom je er door de waan van de dag niet toe?
  5. Geniet van waar je nu bent en wat je nu doet. Dit is het leven. Dit, wat je nu ervaart. De secondes die nu wegtikken. Hoe graag je ook zou willen dat je leven anders was, het is zoals het nu is. En dat is prima. Het leven begint niet wanneer je je doelen hebt behaald. Het is al begonnen. Het is al in volle gang. Vergeet niet om ook nu al te genieten van de goede dingen die je hebt en de kleine succesjes die je boekt. Wil je meer tijd doorbrengen met je vrienden, met je kinderen of je partner? Begin daar dan nu mee. Maak je leven nu al voor een stukje beter. En geniet van de stappen die je zet. Je leven is al de moeite waard, en vanaf hier gaat het alleen maar beter worden. Leef met deze instelling en laat al deze mooie momenten niet door je vingers glippen. Je leeft nu. Niet straks. Straks is er een nieuwe nu en daarna weer een nieuw nu. Als je tijdens iedere ‘nu’ denkt aan straks, dan heb je dit moment niet bewust ervaren. En dat is zonde want ieder moment is waardevol. Stop de frustratie, ga aan de slag. Neem de touwtjes in handen en geniet van iedere stap.

Wanneer je in jouw ‘comfortzone’ blijft zitten, doe je wat altijd hebt gedaan en krijg je wat je altijd hebt gekregen. Als je echt iets wilt veranderen in jouw leven ga dan iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Kies ervoor om iets te gaan doen waar je blij van wordt. En laat je verrassen door wat er dan gebeurt!

Veel succes!

Wil je er echt iets aan gaan doen om meer ontspanning en plezier te brengen in je leven? Klik hier om jouw eerste stap te zetten.