Waardenwolk 325 x 180

Ben jij gelukkig op dit moment? Is jouw leven zoals je dat nu ervaart ook zoals je het graag zou willen? Of is er iets wat jouw aandacht trekt, wat je bezig houdt? Zijn er dingen die je niet prettig vindt, die je liever anders zou hebben?

 

 

 

Wanneer je niet goed in je vel zit doordat er iets gebeurd is waar je van baalt denk je in eerste instantie dat het komt door de gebeurtenis zelf, zoals een ruzie met je partner, een collega die je onheus heeft behandeld, een baan die op de tocht staat, een conflict in de familie of werkloosheid.

Maar dat is het halve verhaal. De werkelijke reden is dat een of meer van jouw waarden niet vervuld zijn!

Jouw waarden of innerlijke drijfveren zijn als zeilen voor een zeilschip, zij zorgen ervoor dat je in beweging komt. Het zijn jouw diepste motivatoren die jou aanzetten om te doen wat je het liefst wilt doen. Bewust of onbewust zoekt ieder mens naar de vervulling van voor hem belangrijke waarden. Deze zijn jouw belangrijkste criteria met betrekking tot wat jij wilt ervaren in jouw leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vrijheid, respect, autonomie, veiligheid, zekerheid, humor. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun waarden. Ze bevinden zich diep in jou en je herkent ze niet omdat ze zo 'logisch' voor je zijn, zo passend zijn bij wie jij bent. Ze werken dan ook vaak grotendeels onbewust.

In verschillende omstandigheden hanteren we verschillende 'waardensetjes'. De waarden die je hanteert mbt werk zijn vaak net wat anders dan de waarden die je hanteert in relaties met anderen of in jouw familie.

 

Een voorbeeld

Een setje waarden mbt iemands werk zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

 1. Zelfstandigheid.
 2. Groei.
 3. Waardering.
 4. Ondernemerschap.

Als deze persoon geen vrijheid ervaart, geen mogelijkheid voor persoonlijke groei ziet, weinig waardering krijgt en niet kan ondernemen, zal hij waarschijnlijk erg ongelukkig zijn. Zo iemand zal niet geholpen zijn met meer beloning, veiligheid, respect, collegiale ondersteuning, zeggenschap of een inspirerende leidinggevende. 

Wat jij ervaart in jouw leven zet je bewust of onbewust af tegen jouw waarden. Wanneer deze niet vervuld zijn merk je dat direct doordat er een gevoel van onbehagen ontstaat. Je voelt je niet goed in je vel zitten.

Niet de gebeurtenis of de situatie zelf is de oorzaak van hoe jij je voelt maar het wel of niet vervuld zijn van jouw waarden. Iemand met een andere set waarden zal zich zeer waarschijnlijk anders voelen en ook anders reageren op een zelfde gebeurtenis. Twee mensen kunnen bijvoorbeeld totaal verschillend reageren op ontslag. Voor de een is het een ramp en voor de ander een nieuwe kans. Het verschil in reactie wordt bepaald door het verschil in waarden.

Het kennen van jouw waarden geeft een diep inzicht in wat voor jou belangrijk is en wat jou van binnenuit drijft. Daarmee ontstaat een belangrijke mogelijkheid om jouw leven in overeenstemming te brengen met wat jij het liefste wil.

 

Waar komen jouw waarden vandaan?

Waarden worden in onze vroegste jeugd gevormd. Er zijn twee bronnen van waaruit waarden ontstaan:

 1. Vanuit opvoeding, sociale omgeving, cultuur en religie. Waarden die je als kind kopieert uit jouw omgeving. Die je meekrijgt vanuit jouw 'ouderlijk huis'.
 2. Essentiële of intrinsieke waarden. Waarden die wezenlijk zijn voor jou, die je hebt meegekregen toen je geboren werd.

Bij het op zoek gaan naar jouw persoonlijke waarden kan het behulpzaam zijn om eens terug te gaan naar jouw kindertijd en te onderzoeken wat je als kind het liefste deed. Welk spel speelde je het liefst, waar werd je heel blij van of wat deed je graag?

Wat ik het liefste deed was met vriendjes buiten spelen. Op ontdekkingstocht gaan en allerlei spannende avonturen beleven. Schaatstochten maken, naar het opgespoten land gaan waar je niet mocht komen ivm drijfzand, s'morgens om 5 uur opstaan en met z'n allen gaan vissen op de pier in Hoek van Holland. Hierin, ontdekte ik later, lagen mijn belangrijkste waarden verborgen die nu nog steeds drijvend zijn voor wat ik doe en waar ik heel gelukkig van word:

 • Vrij zijn/autonomie: mijn eigen weg kunnen gaan, mijn nieuwsgierigheid volgen.
 • Verbinding: samen met anderen zijn, met elkaar ergens naar toe werken, een gemeenschappelijke missie hebben.
 • Avontuur: er op uit trekken, nieuwe ervaringen opdoen, ontdekkingen doen.

 

Figuur MilanMijn zoon van 6 heeft weer hele andere passies. Hij is een bouwer.

Hij bouwt kastelen, piratenschepen en geometrische figuren. Het gaat hem ongelooflijk makkelijk af. Hij schudt het zo uit zijn mouw. Als ik hem bezig zie dan valt me op dat hij niet nadenkt over wat hij gaat bouwen maar het ontstaat gewoon. Hij zit helemaal in zijn spel en kan er uren mee bezig zijn.

Waarden die ik bij hem zie zijn:

 • originaliteit: zonder voorbeeld iets scheppen wat er nog niet was. Vaak heel verrassend.
 • zelfexpressie: zijn creativiteit naar buiten brengen.
 • vormkracht: ideeen, inspiratie tot concrete vorm brengen

 

Voorbeelden van waarden (innerlijke drijfveren) zijn:

gezinsgeluk, balans, mededogen, creativiteit, respect, natuur, contact, eerlijkheid, doelgerichtheid, het verschil maken, verbondenheid, gezondheid, vriendschap, genegenheid, avontuur, zelfontplooiing, zelfexpressie, liefde, ruimte, veiligheid, passie, spiritualiteit, harmonie, samenwerking, authenticiteit, autonomie, schoonheid, doen wat je zegt, vrijheid, rust, betrokkenheid, humor, integriteit, behulpzaamheid, tolerantie, ontmoeting, duurzaamheid, plezier, openheid, openhartigheid, originaliteit, waarheid, zekerheid, bescheidenheid, eenheid, heelheid, inspiratie, beschouwing, vrede.

 

4 vragen die je kunnen helpen om meer vanuit jouw waarden te leven

 1. Ga eens terug in jouw herinnering naar toen je een kind was. Wat deed je het liefst? Waar was je enthousiast over, waar werd je blij van? Waar kon je geen genoeg van krijgen?
 2. Welke 3 tot 5 waarden uit bovenstaande opsomming zouden daarbij kunnen horen?
 3. Laat deze waarden eens tot jou doordringen en sta eens stil bij de vraag wat deze waarden voor jou betekenen. Zijn het nog steeds innerlijke drijfveren voor jou, die als ze worden vervuld jou een goed gevoel geven?
 4. Is jouw leven zoals het nu is daarmee in overeenstemming? Zo ja, dan zit je goed, dan zit je ongetwijfeld goed in je vel! Zo niet, wat zou je kunnen doen om jouw leven meer in overeenstemming te brengen met waar jij van begint te stralen?

Wanneer je jouw leven vormgeeft in overeenstemming met jouw waarden dan zit in je in de stroom, voel je je gelukkig, heb je het idee dat je met de juiste dingen bezig bent en ben je veel minder afhankelijk van wat er gebeurt in jouw omgeving.

Wil je meer over jezelf te weten komen en met bij jou passende dingen bezig zijn? Klik hier voor meer informatie