steiger ondergaande zon Picasso 300 x 222

 

Wat is de zin van mijn leven? Steeds meer mensen stellen zichzelf deze vraag omdat ze een gevoel van leegte, van zinloosheid ervaren.

 

 

 

 

 

Hoe kan ik mijn doel, vervulling en bevrediging in het leven vinden? Zal ik het potentieel hebben om iets van blijvende betekenis te ontwikkelen? Mensen vragen zich meer en meer af wat de zin van het leven is. Zij kijken terug op hun leven en vragen zich af waarom hun relaties uit elkaar vielen en waarom zij zich zo leeg voelen ook al hebben ze bereikt wat ze wilden.

In onze prestatie maatschappij streven mensen vele doelen na, met de gedachte dat ze daarin een gevoel van voldoening zullen vinden, zoals: zakelijk succes, financiële zekerheid, goede relaties, sex, plezier hebben, goed doen voor je medemens, enz.

Mensen zeggen vaak dat terwijl zij hun doelen bereikten, er nog steeds een diepe leegte in hen was – een hol gevoel wat maar door niets gevuld leek te worden.

Vragen als “wie ben ik”, “waarom ben ik hier”, “waar kom ik vandaan?” en “waar ga ik naar toe” houden ons al sinds mensenheugenis bezig. Religies komen voort uit ons verlangen om hier een antwoord op te vinden, om de zin van ons bestaan te doorgronden.

Eten, drinken, slapen en werken, en dat dag in dag uit kan niet het doel van het bestaan zijn. Er moet iets meer zijn, iets anders met meer betekenis, voldoening en vervulling. Ieder mens is daar naar op zoek. Dat is de achterliggende reden waarom we zo druk bezig zijn met wat we aan het doen zijn. We willen ons goed voelen en gelukkig zijn.

 

Herken jij jezelf in een van de volgende uitspraken?

 • Ik ervaar vaak onrust in mijn leven, ben op zoek naar meer voldoening en plezier.
 • Ik vraag mezelf regelmatig af wat ik aan het doen ben en waarvoor ik het doe.
 • Ik ben nooit echt tevreden met de keuzes die ik maak in mijn leven.
 • Ik ben op zoek naar iets anders maar ik weet niet wat dat is. Weet niet welke richting ik op moet.
 • Ik vind het leven vaak zwaar en uitputtend.
 • Ik heb alles om gelukkig te zijn, maar ik ben het niet.
 • Ik heb het gevoel dat ik met van alles en nog wat bezig ben waar ik niet echt blij van word.

Wanneer je een of meer van de hierboven genoemde punten herkent dan is er waarschijnlijk sprake van een innerlijke onrust die jou aanzet op zoek te gaan naar de diepere zin van jouw leven. Want in jou is er een besef dat jouw huidige leven niet is zoals dat voor jou bedoeld is! Maar dat er iets anders is dat veel meer in overeenstemming is met wie je bent. Iets in jou weet precies wat je wilt.

 

De kern van het probleem

Ieder mens verlangt naar een leven dat de moeite waard is. We verlangen naar betekenis in ons leven. Je wilt het gevoel hebben dat datgene wat je doet zinvol is, je fijne relaties hebt met de mensen om jouw heen en dat jouw leven verloopt zoals je dat voor ogen hebt.

Wanneer dat niet het geval is voel je je gefrustreerd en heb je het gevoel niet op het juiste spoor te zitten.

Ik geloof dat ieder mens is geboren met een opdracht. Een opdracht die al bestaat van voor je geboorte. Je komt niet blanco op aarde. Dat zie je bijvoorbeeld aan hoe verschillend kinderen zijn uit een gezin. Deze opdracht geeft zin aan je leven. Je opdracht is juist de reden van je bestaan. Alles wat je gedaan en ervaren hebt tot nu toe komt voort uit deze opdracht. Ook al kun je dat niet altijd zien.

Mark Twain, een bekend Amerikaans schrijver heeft daar een mooie uitspraak over gedaan: “the two most important days of your life are the day you are born and the day you find out why”.

De kunst is om in jezelf deze opdracht te ontdekken. Jezelf deze opdracht te her-inneren.

De kern van het probleem is dat jouw gevoel van onvrede met jezelf, frustratie en machteloosheid ontstaat doordat je niet verbonden bent met jouw opdracht of daar geen opvolging aan geeft.

 

Waar kun je het beste beginnen?

Het ontdekken van de zin van het leven is voor velen van ons een puzzel waar we niet makkelijk uitkomen.

Hiernaast zie je een tekening van een puzzel.puzzel 4

Het middelste stukje staat voor jouw opdracht, de zin van jouw leven. De stukjes daarom heen vertegenwoordigen jouw levensgebieden, zoals je familie, je werk, je relatie, je kinderen, vrienden, gezondheid. Vaak proberen we de zin van ons bestaan hierin te vinden. Je denkt dan: als ik maar de juiste partner vind, een baan die bij me past, een eigen huis heb, een goede gezondheid heb, dan zal ik mij goed voelen.

Probleem is dat je jezelf afhankelijk maakt van iets buiten jezelf. Het maakt je bijvoorbeeld vatbaar voor de verwachtingen van jouw omgeving. Wanneer je niet naar jouw innerlijke stem luistert, je niet jouw eigen weg volgt, volg je de weg van iemand anders. Je zult moeilijk nee kunnen zeggen omdat er niets is van waaruit je jouw eigen grenzen kunt aangeven.

En het maakt je kwetsbaar. Als je relatie uitgaat, je jouw baan verliest, je jouw huis niet kunt verkopen of ziek word, wat dan? Is dan de zin van jouw leven ook gelijk verdwenen?

Je kunt pas de omringende stukjes van jouw levenspuzzel goed laten passen als je het middenstuk gevonden hebt. En dat middenstuk ben jij! Jij bent de ontbrekende schakel in het ontdekken van de zin van je leven. Je kunt het alleen in jezelf vinden en niet in de buitenwereld.

De eerste stap die je kunt zetten is te stoppen met vervulling en voldoening te zoeken in de buitenwereld. Te stoppen met de vraag wat de wereld jou te bieden heeft, zoals waardering, financiële zekerheid, status of erkenning, en jouw aandacht te richten op jouw binnenwereld.

Jouw opdracht zit in jou en kun je niet vinden in de buitenwereld. De vraag “wat kan ik de wereld bieden?” helpt je al een stuk verder.

Je staat daarin niet alleen. Jouw opdracht is ook op zoek naar jou. Ze wil door jou uitgevoerd worden en door niemand anders. Het is jouw unieke opdracht, niemand is toegerust om die in jouw plaats uit te voeren. Je opdracht zal je niet met rust laten tot je er iets mee gaat doen. En het mooie is dat je vrij bent in de wijze waarop je jouw opdracht vervult.

De uitdaging waar je voor staat is te gaan ontdekken waar jij het meest van begint te stralen. Om zoveel mogelijk jouw authentieke en unieke ik te zijn. Omdat je nooit meer dat ik zult zijn die je nu bent.

 

Hoe ontdek je jouw opdracht?

Het begint met goed te kijken naar jouw leven tot nu toe. In jouw leven en de ervaringen die je hebt opgedaan ligt jouw opdracht verborgen. Jouw opdracht ligt voor je voeten en de kunst is om het te gaan zien!

Onderstaande vragen kunnen je helpen om meer zicht te krijgen op jouw levensopdracht. Op sommige vragen zal je waarschijnlijk niet direct een antwoord kunnen geven. Dat is prima! Juist deze vragen kunnen je op het goede spoor zetten. De sleutel is om jezelf die vraag te stellen en het daarna los te laten. Dan kan soms op een heel onverwacht moment, de volgende dag of zelfs veel later, ineens een antwoord naar boven komen.

Vragen:

 • Ga eens terug in jouw herinnering naar toen je een kind was. Wat deed je het liefst? Waar was je enthousiast over, waar werd je blij van? Waar kon je geen genoeg van krijgen?
 • Met welke activiteit kun je uren bezig zijn en wat is het wat jou daarin energie geeft?
 • Wat zijn de vragen waarmee mensen vaak naar je toekomen?
 • Wat wil ik mijn omgeving meegeven als ik het mooiste en het beste van mezelf laat zien?
 • Wat doen de mensen die je het meest bewondert?
 • Welke personen, plaatsen, boeken en bezigheden trekken je spontaan aan?
 • Waarvoor is het te laat om nu nog aan te beginnen?
 • Als…..er maar niet was, wat zou je dan doen?
 • Wat durf je aan jezelf niet toe te geven?

Wanneer je deze vragen leest en stil staat bij de antwoorden die in je opkomen in welke richting wijzen jouw antwoorden dan? Beginnen de contouren van jouw opdracht zich af te tekenen?

Een mooie definitie van een levensopdracht vind ik: “waar jouw vreugde en de behoefte van de wereld elkaar ontmoeten”. De behoefte van de wereld kan je heel groot zien maar ook veel dichter bij huis: het zijn de mensen om je heen, op je werk, familie en vrienden.

Mocht je zicht krijgen op wat jouw levensopdracht is dan kun je daarop onderstaande check doen:

 • Geeft de opdracht jou vreugde, word je er innerlijk blij van?
 • Sluit jouw opdracht aan op de behoefte van de wereld om jou heen? Welk gevoel krijgen mensen als zij ontvangen wat jij te geven hebt?

 

Een van onze programma's die helemaal aansluit op dit artikel is het biografiepracticum of biografisch coachingstraject waarin je jouw levensloop onderzoekt. Je krijgt zicht op de kernthema's in jouw leven en je levensloop met al zijn ervaringen komt in een ander perspectief te staan. Vanuit een verdiepte verbinding met jezelf krijg je zicht op de rode draad in je leven en je levensopdracht. Je ontdekt wat de waarde is van de gebeurtenissen in jouw leven tot nu toe en hoe deze bijdragen aan jouw levensopdracht. Klik hier voor meer informatie.

 

Heb je interesse in meer tips en inspiratie? Klik dan hier.