passie 275 x 270

 

 

Wanneer je vanuit passie leeft en werkt zit je regelmatig in een flow, je voelt je vitaal en toegewijd. Je bent enthousiast en je gaat helemaal op in dat wat je aan het doen bent. Je vergeet de tijd.

Vraag jij je wel eens af wat jouw passie is? Wat doe jij met hart en ziel?

 

 

 

 

Het valt ons op hoe vaak we mensen tegen komen waar de passie verdwenen is onder een flinke laag stof van de waan van alledag.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bijvoorbeeld maar 1 op de 5 mensen met passie aan het werk is.

Veel mensen hebben wel passies en idealen maar zien niet hoe ze die kunnen realiseren in hun eigen leven en werk. Ze voelen zich eerder geleefd door hun omgeving en voelen zich machteloos om daar verandering in aan te brengen. Veel mensen berusten dan maar in de eigen situatie en proberen er het beste van te maken. En dat is iets anders dan je passie leven.

 

Wil jij weten hoe het is gesteld met jouw passie? Als je meerdere van onderstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden dan ben je eraan toe om meer vanuit je passie te gaan leven.

  • Het werk wat ik nu doe geeft me niet langer inspiratie en plezier.
  • ik voel me lusteloos, heb weinig energie
  • Ik verlang ernaar om meer tijd te besteden aan dingen waar ik plezier in heb.
  • Ik weet niet wat mijn echte passie is. Eigenlijk weet ik niet wat ik echt wil.
  • Ik heb het best goed voor elkaar, maar echt gelukkig ben ik niet.
  • Ik heb het gevoel dat er meer in mij zit dan dat er nu uitkomt
  • Ik ervaar mijn leven als een sleur. Ik merk dat ik met steeds minder plezier de dingen doe.
  • Ik moet zoveel, ben heel druk met van alles en nog wat en vraag me regelmatig af “is dit nu het leven waar ik blij van word?”

 

Passie, wat is dat nu eigenlijk?

Als je in het woordenboek kijkt naar wat passie betekent dan lees je daar: een groot verlangen naar iets, of grote liefde voor iets vb: zij heeft een passie voor paarden. Synoniem: hartstocht.

Voor ons betekent passie dat je de weg van jouw hart volgt. Een activiteit ontplooit die je zielsgraag doet, waar je goed in bent en die je gelukkig maakt. Waarbij je het gevoel hebt dat het van binnenuit komt en helemaal past bij wie jij bent. Schilderen, muziek maken, sporten, anderen helpen, iets organiseren, schrijven enzovoort. Je passie verveelt nooit en je gaat er helemaal in op. Alleen al het er mee bezig zijn geeft plezier en vervulling.

 

Wat maakt passie belangrijk?

Het fijne van een passie hebben, is dat je van binnenuit weet wat je drijft. Je hebt contact met een innerlijke inspiratiebron die zin en betekenis geeft aan je leven. Anderzijds put je er energie, kracht en geluk uit. Wanneer je vanuit passie gedreven bezig bent dan wordt het een stuk makkelijker om je doelen te bereiken. Je kunt veel makkelijker met tegenslagen omgaan dan dat je iets doet omdat het moet.

Mensen die vanuit hun passie leven zijn in het algemeen een stuk succesvoller dan mensen die dat niet doen. Passie is het vuur dat ons drijft om uit te drukken wie we werkelijk zijn. Als we een diep, gepassioneerd ‘Ja’ leren zeggen tegen de dingen die echt belangrijk zijn voor ons komt er innerlijke rust (vervulling) in ons leven.

Veel mensen denken dat het roer radicaal om moet om hun passie te vinden. Een Bed & Breakfast beginnen in Italië of een camping in Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld. Maar om met passie te kunnen werken zijn zulke radicale koerswijzigingen meestal niet nodig. Vaak hebben kleinere wijzigingen in wat je doet en hoe je het doet ook al een impact op de mate waarin je passie ervaart.

 

Ben je op zoek naar jouw passie? Hier volgen 7 tips.

Wil je weten wat jouw passie is? Dit achterhalen is niet altijd even eenvoudig. Hierna vind je zeven tips om je passie te vinden:

 

1. Gebruik je gevoelens als wegwijzers

Een van de belangrijkste mogelijkheden die je hebt om op het spoor te komen van jouw passie is op te merken welke ‘negatieve’ gevoelens bij jou ontstaan en regelmatig terugkeren in je leven. Denk daarbij aan irritatie, ontevreden, verveeld, lusteloos, leeg, uitgeblust, gelaten, vervreemd van jezelf enz.

Deze vervelende gevoelens zijn te vergelijken met waarschuwingslampjes op het dashboard van je auto. Zij geven een signaal af dat je jouw passie niet leeft. Ieder gevoel verwijst naar een behoefte van jou die niet vervuld is! Denk daarbij aan onafhankelijkheid, vrijheid, autonomie, verbinding, zelfexpressie, respect, creativiteit, humor en plezier. Stel jezelf de vraag, wanneer zo’n gevoel bij je opkomt, “welke behoefte van mij is nu niet vervuld?”.

Ieder mens streeft naar de vervulling van zijn of haar behoeften (andere woorden hiervoor zijn: innerlijke drijfveren, waarden). Wanneer deze vervuld zijn zit je goed in je vel en ben je gelukkig. Wanneer dat niet het geval is merk je het direct doordat je niet goed in je vel zit, een onvervuld gevoel hebt en iets wezenlijks mist in je leven. Wanneer je jouw passie leeft worden een aantal voor jou belangrijke behoeften vervuld.

Neem jezelf en jouw behoeften serieus. Schipper daar niet mee want dat is een belangrijke oorzaak voor het verlies van passie!

 

2. Ontdek wat je als kind zielsgraag deed

Ga eens terug in jouw herinnering naar toen je een kind was. Wat deed je het liefst? Waar was je enthousiast over, waar werd je blij van? Waar kon je geen genoeg van krijgen? Sta eens stil bij wat je als kind leuk, fijn, interessant, boeiend en inspirerend vond. Wat bij je opkomt geeft vaak belangrijke hints naar wat jouw passie is!

 

3. Ontdek waar je echt heel goed in bent

Waar je echt heel goed in bent en wat je het liefste doet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus jouw kwaliteiten en talenten zijn wegwijzers naar jouw passie. Je hebt ze juist gekregen en ontwikkeld om jouw passie te kunnen leven.

Het begint met goed te kijken naar jouw leven tot nu toe. In jouw leven en de ervaringen die je hebt opgedaan ligt de sleutel verborgen om jouw passie te ontdekken. Jouw passie ligt voor je voeten en de kunst is om het te gaan zien!

Dus wat gaat je heel gemakkelijk af. Wat vindt je vanzelfsprekend van jezelf? Waar blink je in uit? Waar krijg je regelmatig complimenten over van anderen? Met welke vragen komen mensen vaak naar je toe?

Informeer ook in bij vrienden en kenissen naar wat zij vinden dat je écht goed kunt. Waarin je in positieve zin opvalt.

 

4. Laat jouw leven niet langer door anderen bepalen

Het is verleidelijk om jouw leven en de keuzes die je daarin maakt door anderente laten bepalen. Vanuit bijvoorbeeld behulpzaamheid, plichtsbesef, het anderen naar de zin willen maken en je verantwoordelijk voelen loop je echter het risico dat jouw leven een weerspiegeling is van wat anderen willen en niet van wat jij wilt en waar jij gepassioneerd voor bent.

Een belangrijke indicator om dit te kunnen beoordelen is de mate waarin je een gevoel van ‘moeten’ ervaart. Activiteiten die je doet vanuit het gevoel dat je dat moet doen zijn zeker geen activiteiten die voortkomen vanuit jouw passie.

Dus heb de moed om je eigen weg te gaan, ondanks de bezwaren van anderen. Pas dan kun je contact maken met jouw passie. Je krijgt daarmee pas echt betekenis voor de mensen om jouw heen. Zij krijgen jou en jouw unieke eigenheid! En wat is er mooier dan dat? Iemand te zien zoals hij werkelijk is met alles erop en eraan. Dan ben je een inspiratiebron voor anderen om ook gewoon zichzelf te zijn en hun passie te ontdekken.

 

5. Stop met dingen die je passie belemmeren

Stop met dingen die energie slurpen en die je gefrustreerd en ongelukkig maken. De dingen die je moet van jezelf en waar je niet blij van wordt. Je hoeft niet gelijk je hele leven om te gooien maar kijk eens welke activiteiten jou emotioneel uitputten. Kijk naar wat je daarvan kunt stoppen of los kunt laten.

Begin met iets kleins waarvan je weet dat het waarschijnlijk wel gaat lukken. Zorg voor succes. De energie en de voldoening die dat oplevert geeft je de kracht om een volgende energie slurper aan te pakken. En met ieder klein succesje vergroot je beetje bij beetje jouw zelfvertrouwen om jouw leven passievoller te maken!

 

6. Praat over je passie en je plannen

Praat met anderen over je passie en wat je graag zou willen. Wees enthousiast! Op het moment dat je erover vertelt en het naar buiten brengt wordt het al een stukje werkelijker. Je gaat er ook zelf meer in geloven.

Mensen vragen ernaar, willen weten hoe het gaat en dat stimuleert jou om verder te gaan.

Zorg ook dat je inspirerende mensen om je heen hebt. Mensen waar je energie van krijgt. Ga op zoek naar mensen die hun passie hebben gevonden. Wat maakt hen bijzonder? Hoe ontdekten zij hun passie? Waarom inspireren zij jou?

Sta stil bij de relaties die je in je leven hebt en kijk welke relaties wel en welke niet helpend zijn voor jou en om jouw passie vorm te geven. Meestal zijn dit niet de naaste familieleden. Die willen je graag zo houden als dat je bent en zullen eerder tegenwerpingen aandragen dan je stimuleren. Door om te gaan met mensen die het beste in je boven halen, geef je je passie zo veel mogelijk ruimte.

 

7. Zet kleine stappen in de richting van je passie

Passie gaat over doen en uitvoeren. En vaak is het een kwestie van dingen op een andere manier doen. Blijf je dromen over iets onhaalbaars, dan zal je steeds met een knagend gevoel rond blijven lopen. Dus, onderzoek hoe je je (onrealistische) dromen om kunt zetten naar iets wat wel kan. Welke kleine eerste stap kun je zetten waarvan je weet dat je er blij van wordt?

Vaak betekent dit dat je een stap zet buiten je comfortzone. Iedereen heeft een comfortzone. Dat is het gebied waarin zaken bekend, voorspelbaar en (meestal) prettig zijn. Je weet, als je A doet dan krijg je resultaat B. Zaken zijn haalbaar en bevinden zich binnen het gebied dat wij ‘realiteit’ noemen. Wij leven graag in deze comfortzone. Het geeft ons een gevoel van ‘controle’. En het is dit verlies aan controle en de bijbehorende onzekerheid die we lastig vinden. We willen weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten.

Hoe weet je of je je aan de rand van je comfort zone begeeft? Dat voel je aan alles. Je voelt je onzeker, je twijfelt, je voelt weerstand (in de vorm van logische redenen om het niet te doen). Een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten. Daarom is het volgen van jouw passie ook spannend. Het geeft een opwindend gevoel en tegelijkertijd is het eng.

 

Onderweg kom je ongetwijfeld obstakels tegen. Dingen gaan niet zoals je had gepland. En soms lijkt het wel alsof niemand zich iets van je passie aantrekt. Terwijl je behoefte hebt aan aanmoediging. Het hoort er allemaal bij! Het is de kunst om toch verder te gaan en in jezelf te geloven. Je hebt een passie en dat is je missie. Als je dat voor ogen houdt, kun je ver komen!

Ben je op zoek naar meer tips en inspiratie? Klik dan hier.