comfortzone

 

Alles gaat goed, je leven loopt op rolletjes, je zit op zich prima in je vel. Maar toch voel je dat er iets knaagt. Je voelt dat je leven saai en voorspelbaar is geworden. Je mist positieve spanning en spontaniteit. Je wilt meer avontuur en plezier in je leven!

 

 

 

Twee voorbeelden:

Het werk wat je nu doet geeft je niet langer inspiratie en plezier. Je hebt het gevoel dat je van alles moet. Je gaat steeds vaker met tegenzin naar je werk en je bent blij wanneer je weer thuis bent. Je vindt niet meer de voldoening in je werk die je vroeger wel had.

Je hebt het gevoel in een keurslijf te zitten. Alle dagelijkse dingen die steeds maar terugkomen en waarbij je het gevoel hebt dat je ze moet doen. Je voelt je meer en meer opgesloten in een leven waar je niet blij meer van wordt. Je wilt iets anders, maar wat?

De kern van het probleem is dat de balans is verstoord tussen in je comfortzone zitten en er buiten gaan. Aan de ene kant heb je behoefte aan zekerheid, houvast en veiligheid en aan de andere kant verlang je naar verandering, avontuur en iets nieuws. Wist je dat de meeste mensen niet zo zeer bang zijn voor verandering? We zijn doorgaans niet bang om het nieuwe tegemoet te treden, we zijn bang om het oude achter ons te laten. 

Iedereen heeft een comfortzone. Dat is het gebied waarin zaken bekend, voorspelbaar en (meestal) prettig zijn. Je weet, als je A doet dan krijg je resultaat B. Zaken zijn haalbaar en bevinden zich binnen het gebied dat wij ‘realiteit’ noemen. Wij leven graag in deze comfortzone. Het geeft ons een gevoel van ‘controle’. En het is dit verlies aan controle en de bijbehorende onzekerheid waar we moeilijk mee om kunnen gaan. We willen weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten.

Wanneer je echter teveel in je comfortzone blijft zitten kan dat gaan knellen. Gaat het vervelen en wordt jouw leven saai en voorspelbaar.

Einstein heeft daar iets moois over gezegd: ‘De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten.’ Met andere woorden: als je iets anders wilt dan je nu hebt of doet, dan zul je zelf iets anders moeten doen dan je nu doet.

Hoe kom je uit je comfortzone en waar kun je beginnen?

Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen ontdekt pas echt welke verrassende mogelijkheden er zijn. Mogelijkheden waar je niet van had durven dromen!

Hoe weet je of je je aan de rand van je comfort zone begeeft? Dat voel je aan alles. Je voelt je onzeker, je twijfelt, je voelt weerstand (in de vorm van logische redenen om het niet te doen). Een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten. Deze spanning voel je en dat hoort er nu eenmaal bij.

6 tips om uit je comfortzone te stappen:

Werkelijke voldoening ligt buiten je comfortzone. Om daar te komen heb je lef nodig. Lef om die dingen te doen die tegen je primaire gevoel van controle in gaan. Door je comfort zone te vergroten wordt je zekerder, zelfstandiger en onafhankelijker. En het is eigenlijk eenvoudiger dan het lijkt. Je vergroot je comfort zone door je er in de eerste plaats bewust van te worden. Merk hoe een deel van jezelf het liefst wil dat je in je comfort zone blijft hangen. Dit is het deel van jou dat controle wil houden. Hier volgen 6 tips om uit je comfortzone te stappen:

Weet wat je wilt en waar je energie van krijgt. Durf aan jezelf toe te geven waar je van begint te stralen en waar je echt blij van wordt. Dit is de belangrijkste stap. Je kunt jouw comfortzone niet verlaten als je voor jezelf niet eerst een spannend of uitdagend doel hebt gekozen. Zo’n doel maakt je enthousiast en je voelt een verlangen om er mee aan de slag te gaan.

Overwin de 3 belangrijkste angsten die jou in je comfortzone willen houden:

  • De angst om niet goed genoeg te zijn. Als je bang bent niet goed genoeg te zijn, dan is het wel erg lastig om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Direct bij het denken aan iets nieuws komt de angst om de hoek kijken dat je het toch niet kunt en de zin om het op te pakken, laat staan er plezier aan te beleven, is verdwenen.
  • De angst om te falen. Faalangst is nog sterker. Als je laat leiden door deze angst begin je er niet eens aan.
  • De angst om niet aardig gevonden te worden. Voor veel mensen is deze de sterkste. De angst voor afwijzing en kritiek zorgt ervoor dat we rekening houden met wat onze omgeving ervan vindt. We laten ons leiden door de meningen van anderen. Het resultaat is dat je uitkomt bij waar anderen zijn en niet bij waar jij wilt zijn.

Deze angsten treden bijna altijd op wanneer je jouw comfortzone wilt verlaten. Merk ze op maar laat je er niet door leiden. Weet dat ieder mens deze angsten kent! We verschillen alleen in de wijze waarop we dat aan onszelf toegeven en dat voor anderen verborgen houden.

Stop met jezelf te conformeren. Hoe goed het ook klinkt om je te conformeren, hoe geaccepteerd het ook is binnen onze cultuur, toch schuilt hierin een levensgroot gevaar. Dat is dat je met het conformeren aan de heersende norm, stapje voor stapje je eigenheid verliest. Mensen denken vaak dat ze geen keuze hebben en zich wel móeten conformeren omdat onze omgeving dat van ons verwacht. Maar is dat echt zo? Het is niet altijd gemakkelijk om je eigen beslissingen te nemen en je eigen mening te hebben, maar wel essentieel als je jezelf niet wilt kwijtraken en gaat doen waar jij blij van wordt.

Stop met realistisch zijn. De belangrijkste reden waarom mensen in hun comfortzone blijven zitten is dat zij zich tegen laten houden door realistisch te zijn. Dit is een verraderlijke vorm van weerstand. "Ach, zo belangrijk is het nu ook weer niet", en "Ik ben eigenlijk best wel tevreden met hoe het nu gaat" en “wat ik wil is toch niet haalbaar of niet mogelijk” en de ultieme is: “je moet wel realistisch blijven!”. Als jouw realisme toeslaat zie je de zin van het vervullen van wat je graag wilt niet meer. Je blijft in je comfort zone zitten en komt niet in beweging. Na een tijdje kom je dan vanzelf tot de conclusie dat je er inderdaad niets aan kon doen. "Zie je wel dat andere dingen belangrijker zijn ", rechtvaardig je dan voor jezelf. En hiermee heb je jouw eigen gelijk gecreëerd.

Niet te lang over nadenken, niet treuzelen en denken is dit het dan wél? Probeer het uit! Experimenteer! Neem eerst de eerste stap. Dan de tweede. Ga je partner voorstellen wat je wil veranderen in de relatie, neem die stap op je werk waar je al lang tegen aan zit te hikken, neem eens een moment voor jezelf, neem het initiatief om iets te veranderen in jouw leven wat je zo graag wilt. Zorg ervoor dat je in overeenstemming met wat jou van binnen drijft begint te leven! Zorg dat je jezelf recht in de ogen kunt kijken! Doe het! Ervaar het! En als het té spannend is? Gebruik dan het motto: Niet durven en tóch DOEN!

Wist je wat mensen het meest motiveert? Dat ze vooruitgang boeken in de richting van iets wat ze graag willen. Daarbij maakt het minder uit hoe groot de vooruitgang is. Dus zorg voor vooruitgang, hoe klein ook! En weet dat bij iedere vooruitgang die je boekt jouw zelfvertrouwen een klein stukje groter wordt. En dat geeft weer iets meer kracht om de volgende stap te zetten!

Kortom:

Als je doet wat je altijd hebt gedaan krijg je wat je altijd hebt gekregen. Als je dus echt iets wilt gaan veranderen in jouw leven ga dan iets anders doen dan wat je altijd doet. Kies ervoor om iets te gaan doen waar je blij van wordt. Stap uit je comfortzone!

Door jezelf uit te dagen de eerste stappen buiten je comfort zone te zetten zul je snel groeien en zul je jezelf steeds vrijer en onafhankelijker voelen. De grootste winst zit hem echter in een toename van jouw zelfvertrouwen (“het is me toch gelukt!”) en dat legt weer een basis voor een volgende stap. Op weg naar groei, meer vrijheid en onafhankelijkheid!

Zoek je meer tips en inspiratie? Klik dan hier.